Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern de Rajoy retira el recurs contra la Llei de Comerç balear

1176
Madrid retira el recurs contra la Llei de Comerç | Arxiu

El Govern Central ha autoritzat aquest divendres la retirada del recurs d'inconstitucionalitat presentat contra la Llei de Comerç de les Illes Balears, ja que l'Executiu autonòmic ha modificat els preceptes d'aquesta norma que havien estat impugnats.

S'ha autoritzat l'arxivament del recurs en haver perdut "el seu objecte", segons ha explicat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Aquest recurs contra determinats articles de la Llei 11/2014 de 15 d'octubre de Comerç de les Illes Balears es basava en les "contradiccions" que apreciava l'Executiu central entre la regulació balear i la normativa bàsica estatal en matèria de comerç interior.

Concretament, el Govern de Mariano Rajoy argumentava que en la regulació de grans establiments no es respectava el principi de procediment únic per a l'autorització, atès que la llei balear exigia autorització autonòmica amb caràcter previ al títol municipal, quan la llei estatal bàsica exigeix un sol procediment i una única autorització.

A més, a la declaració de zona de gran afluència turística no es respectaven els requisits exigits per la normativa bàsica estatal, ja que s'elevaven els llindars de població del municipi i pernoctacions per poder declarar un municipi com a zona de gran afluència turística, imposant un silenci negatiu quan els requisits exigits en tot l'Estat són menors i el silenci és positiu.

Però el Govern balear va modificar els preceptes que havien estat objecte d'impugnació, mitjançant l'aprovació del decret llei 2/2015 de 24 de juliol de mesures urgents en matèria de grans establiments comercials, per acomodar-los a la normativa prevista en la norma bàsica estatal. La conseqüència és que "ha desaparegut l'objecte de la controvèrsia i ho ha fet amb acord", segons ha explicat la vicepresidenta.

Modificacions

El decret de l'Executiu autonòmic incorpora una disposició addicional per la qual se suspèn l'atorgament de llicències a grans establiments comercials durant sis mesos, per obrir un període en el qual articular un mecanisme de procediment únic d'autorització autonòmica.

Així mateix, recull una sèrie de modificacions de caràcter tècnic, com el canvi de sentit silenci administratiu, d'acord amb el que estableix la llei estatal bàsica. També es reformulen els requisits per a la declaració de zona de gran afluència turística, alguna cosa que no afecta cap municipi a les illes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.