Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol: «L'independentisme és només un somni»

1069

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que l'independentisme «és simplement un somni» i que la realitat és que s'han de cercar fórmules d'acord entre els diferents territoris d'Espanya» per «conformar una Espanya federal en la qual tot el món cap i en la qual Catalunya té un pes important».

En una entrevista concedida a Europa Press, Armengol ha asseverat que «Balears ha de fer molta pedagogia a Espanya i Catalunya» per explicar que «a l'Espanya Federal» que defensen hi caben «tots» i, ha afegit, que en ella «cal que Catalunya hi sigui perquè Balears, i moltes altres comunitats autònomes, no entendrien una Espanya sense Catalunya».

En relació al conflicte obert entre el Govern espanyol i la Generalitat, la cap dels Socialistes a Balears ha lamentat que hagi faltat «molta capacitat de diàleg entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i el president de Catalunya, Artur Mas».

Els dos governs han preferit la bronca a l'acord i han perjudicat notablement tot el tema territorial espanyol i Mas, en concret, «als ciutadans de Catalunya», ha afegit.

Segons ha dit, «cal treballar per explicar que és possible un projecte comú, en el qual es respectin les nacionalitats i identitats que conformen Espanya, però en el qual també hi hagi un plantejament de solidaritat amb els altres territoris, és viable i possible»

A les Balears no hi ha una demanda d'independència»

Sobre la possibilitat de convocar un referèndum similar al català, Armengol ha assenyalat que «a les Balears no hi ha una demanda d'independència, no hi ha aquesta tensió territorial perquè els ciutadans no demanen partir d'Espanya». El que sí que hi ha -afegeix-, és una claríssima demanda de millor finançament, que ens tractin amb respecte i que les institucions de les Balears tinguin «més pes».

D'aquesta manera, ha dit que si el PSOE guanya les eleccions generals i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, és president d'Espanya «es podrà conformar aquest espai comú on tots puguem sentir-nos còmodes».

Així, ha dit que el PSOE proposa «una reforma de la Constitució Espanyola (CE) per avançar cap a una Espanya federal», es reformi «el Senat perquè sigui una cambra territorial on les comunitats puguin decidir i es blindin la salut i els serveis socials».

«La CE es va aprovar el 1978, jo vaig néixer el 1971, i com jo, hi ha molts ciutadans que no vam poder votar i, durant aquest temps, han canviat moltes coses», ha apuntat.

Tornar a l'Institut Ramon Llull: «Només faltaria»

Respecte a la tornada a l'Institut Ramon Llull, Armengol ha assenyalat que espera que «mai més se'n torni a sortir» i ha censurat que el PP «perd el sentit institucional» quan ha tret a la Comunitat del mateix.

Segons ha comentat, «Balears té una relació especial per qüestions lingüístiques, històriques i identitàries amb Catalunya i el PP fa mal enl'oblidar estar realitats».

Vàrem ser fundadors de l'Institut, «només faltaria que la figura de Ramon LLull fora només de Catalunya quan ha estat l'intel·lectual per excel·lència de les Balears», ha sentenciat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.