Setmanari d'informació local - 138 anys

Demanen declarar Sant Joan 'Festa Nacional dels Països Catalans'

728

L'entitat Espai Mata de Jonc impulsa una iniciativa per declarar el 24 de juny 'Festa Nacional dels Països Catalans', dirigida als nous Consistoris constituïts, grups municipals, regidors i regidores d'arreu dels Països Catalans.

Segons l'associació, es tracta d'una iniciativa simbòlica «però que hauria d’empènyer a aprofundir les relacions, els vincles i les polítiques comunes del món local arreu dels Països Catalans i a la vertebració nacional de la nació completa».

Per això, demanen ajuda per difondre la iniciativa, i animen a presentar la moció arreu del territori. Així mateix, conviden les entitats i col·lectius a adherir-s'hi.

Òmnium Cultural ja ha impulsat mocions semblants aconseguint l’adhesió favorable de més de 250 ajuntaments, el que suposa, segons Espai Mata de Jonc, «un punt de sortida significatiu».

Una data especial

El 24 de juny representa la unitat del territori, ja que és l’única festa que se celebra conjuntament arreu del País Valencià, Catalunya, Catalunya del Nord, Illes Balears, Andorra i Franja: festes de Perpinyà, fogueres d’Alacant, Flama del Canigó, salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles al Pirineu i Andorra, revetlles populars a Catalunya i el País Valencià. Es tracta d'una festa lligada al foc, que simbolitza la sega dels camps i la celebració del solstici d’estiu, elements que identifiquen plenament el caràcter mediterrani dels nostres pobles.

Segons l'associació, la Festa de Sant Joan amb l’encesa de la Flama del Canigó, impulsada per Òmnium Cultural, «ha mantingut fins a dia d’avui viva la tradició que escampa el foc de la llengua des del Nord, per les fogueres de tots els pobles i viles, tot refermant, «any rere any, la nostra voluntat de viure plenament en català arreu dels Països Catalans, dignificant la nostra llengua, que és un dels tresors més preuats que compartim».

Per tot això, fa temps que es considera aquesta diada com a Festa Nacional del conjunt dels Països Catalans, independentment dels reconeixements oficials i institucionals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.