Setmanari Sóller

134
anys

Andreu Vivas Actualitat_down

Sóller » Societat i Cultura

Bartomeu Rosselló, el solleric atrapat pel coronavirus a l'altra costat del món

|

Una de les tantes històries que s’han produït aquests dies amb l’esclat del Coronavirus i que han afectat els viatges de molts de sollerics, tant de vacances com per motius de feina, és el que viu encara a dia d’avui Bartomeu Rosselló, que va emprendre l’experiència de fer la volta al món amb creuer, concretament a bord del MSC Magnífica, dins el qual encara roman embarcat per, al menys 15 dies més.

Sóller » Esports RCD Mallorca

Tuni sumarà avui 100 partits a Primera amb el Mallorca

|

 Tuni Adrover està a un pas d'entrar a la història del mallorquinisme si avui juga enfront el Tenerife a Son Moix, ja que sumarà el seu partit número 100 a Primera Divisió amb el RCD Mallorca. El davanter serà, a més, el primer solleric en fer-ho i el quart en el rànquing de futbolistes illencs que han superat aquesta xifra al llarg de la trajectòria del club mallorquí a la màxima categoria del futbol espanyol.

Tuni ha hagut d'esperar quasi set anys per arribar a aquesta màgica xifra després d'haver debutat el 8 de desembre de 2002 quan, substituint a Samuel Etoo, en un Mallorca-Madrid, pogué viure per primer cop la sensació de jugar a Primera, malgrat només fossin uns 10 minuts i perdent 1-5.

Però aquesta data fou només una anècdota passat els anys, i els partits, fins arribar al dia d'avui, quan pot entrar dins aquest selecte grup, on només el superen Miquel Àngel Nadal (255), Marcos Martín (171) i Paco "Chichi" Soler (168). Tuni superarà així al porter binissalamer, Moyà que, després de fitxar pel València, s'ha quedat amb 99 partits, empatat amb el solleric.

Toni Lluís signarà així, el que és possiblement, el seu millor inici de temporada amb el Mallorca, ja que ha estat titular en els dos partits, marcà un gran gol en el primer d'ells i ha estat un dels més destacats.

Sóller » Local

L'Ajuntament «rescatarà» 120 places d'aparcament subterrani a Sa Calatrava

|

La Vila, amb la urbanització de Sa Calatrava, finalment no perdrà tot l'espai que fins ara s'ha destinat a aparcament públic, ja que està a punt de signar un conveni amb l'empresa Femosa, mitjançant el qual, l'Ajuntament aconseguiria un aparcament per a 120 vehicles. Les negociacions que, segons el regidor d'urbanisme, Gabriel Darder,van per molt bon camí i s'està ja redactant el corresponent conveni, consisteixen en que l'empresa Femosa podrà construir més places d'aparcament en els soterranis dels dos edificis programats, adjunts a la zona verda, i davall aquesta, construirà un altre soterrani que es destinarà a aparcament públic de pagament i amb una capacitat aproximada de 120 cotxes. Aquest utilitzarà el mateix accés que els dels edificis i, a canvi, Femosa tindrà la concessió de l'explotació de l'aparcament per un període aproximat de 25 anys. Segons Darder: “amb aquesta negociació intentam que Sóller no perdi places d'aparcament cèntriques, al mateix temps que aconseguim que l'empresa també ens acabi l'aparcament que s'ha començat al carrer Cetre i pagarà la part que li correspon a l'Ajuntament, uns 45 mil euros, per soterrar el transformador del Camp de s'Oca—. Pel regidor, els motius que han duit al consistori a cercar una entesa amb Femosa són “per trobar sol.lucions a poder fer inversions sense tenir recursos econòmics disponibles per enguany. Per posar un exemple, sense aquesta entesa hagués estat quasi impossible acabar l'aparcament començat al carrer Cetre, ja que no hi havia cap tipus de finançament previst i acabar-ho hagués estat difícil i costos per les deteriorades arques municipals—.

Sóller » Local

La victòria de la coalició PP-IPIS es va consolidar a tots els col.legis electorals

|
La progressió de la llista més votada, PP-IPIS, no va retrocedir a cap dels dotze col·legis electorals de Sóller, ans el contrari. Com ja conquerí a les passades eleccions del 99, la coalició popular s'imposà a totes i cadascuna de les meses habilitades superant, fins i tot, els avantatges aconseguits fa quatre anys. Els feus més fidels a Simarro foren, per nombre de vots i per aquest ordre, la primera del Port amb 292 vots, seguida de la de l'Horta amb 291, Casal de Cultura A (242), el Port B (241) i La Caritat (236). Però a més, el PP-IPIS superà els seus propis resultats dels anteriors comicis. La segona llista més votada, l'encapçalada per Ramon Socias, perdé el regidor de manera repartida. Baixà a deu taules, igualà a una, la de La Caritat, i només pujà a una altra, la B del Port que guanyà sis vots, sumant-ne 96. La davallada de vots més pronunciada es produí a la taula A del Fossaret, on en baixà 37, pegant de 122 (99) a 85 (03). A l'Horta la pèrdua de vots també fou significativa, perdent-ne 31, de 172 a 141. La derrota més sonada, la del PSM -sempre tenint en compte els 200 vots impugnats que ara no té- té la lectura més clara, perdé vots, i molts, a tots els col·legis, destacant però les baixades a l'Horta, que passà de 176 a 89, quasi a la meitat, i les del Casal de Cultura B, Institut, Caritat i Sta. Teresa, on s'escaparen 59, 58, 56 i 55 vots, respectivament, amb un descens en percentatges que oscil·la entre el 32 i 45 per cent de disminució. A l 'única taula que salvà el tipus fou la del Fossaret A, on baixà 21 vots. A l'altre costat de la moneda s'hi troba la llista d'Antoni Arbona, pujant a totes les meses, a algunes de manera espectacular i a altres no tant i convertint-se així en la revelació de les eleccions d'enguany.
Sóller » Local

El PP torna guanyar però haurà de pactar

|
Han passat quatre anys i els ingredients han estat els mateixos a l'escalonada de l'Ajuntament. A partir de les vuit del capvespre es comencen a concentrar ciutadans curiosos per veure «in situ» com evolucionen els escrutinis, les variacions d'escons d'un partit a l'altre, i les reaccions dels candidats quan els resultats comencen a ser definitius. I la victòria del PP-IPIS es palpà des del mateix moment en què la pissara rebia els resultats de la primera mesa, la B de l'Hospici. Fou significativa, ja que donava una repartició de regidors molt propera a la definitiva, amb els 7 als populars. Tira, tira, la fluctuació dels seus regidors anava en augment, al mateix temps que baixa l'esquerra, sobretot el PSM que, per culpa d'una errada d'impremta a les seves paperetes que repatí pels domicilis, aquestes foren declarades nul·les en 10 de les 12 meses, a l'espera de la decissió de la Junta Electoral Central, i que sumen un total de 200 vots nuls que s'haurien d'afegir al PSM. El degoteix dels diferents escrutinis anava eixamplant l'hegemonia dels populars que, per uns instants, tingué vuit regidors i s'atracava als nou, majoria absoluta. Per la seva banda el PSOE veia clarament que no passaria de quatre i el duel es centrava entre el PSM i UM-UNISO. Els primers d'ells, colcant entre els dos o tres escons i els d'Arbona consolidats amb els tres regidors. La debacle de l'esquerra s'estava consumant per moments i només la «falca» d'EU/Verds ensumava representació a les darreres meses escrutades, les dues del Port, on aconseguí 90 dels 330 vots. Vint minuts després de les deu de la nit es completa l'escrutini i es confirmen els resultats. Finalment, la coalició PP-IPIS repeteix resultat, tot augmentant els vots en 198 respecte el 99, encara que, l'altra vegada fou una victòria amarga i aquest cop s'entreveu més dolça, és dels «grans», el triomfador. El PSOE es queda clavat en els quatre regidors, perdent 222 vots, però quasi bé sap que en perdrà un edil a favor del PSM que baixà escandalosament de 1.433 a 850, màxim 1050, si aconsegueix els nuls. Però l'altra guanyador de la nit fou UM que, amb la coalició amb UNISO ha aconseguit triplicar representació i augmentar 584 vots, la formació que més ha pugat en nombre, convertint-se en la revelació de les eleccions i amb el partit que més té la clau per a decantar la governabilitat de l'Ajuntament. Les prediccions que feien els seu candidats hores abans de les eleccions s'han complit quasi amb exactitud i han «aprovat» l'examen electoral. L'únic consol que li ha quedat a l'esquerra sollerica ha estat EU-Verds que, passant desapercebuts durant la major part de l'escrutini, han ficat un regidor «in extremis», gràcies a l'augment de 79 vots respecte el 99. Pel que fa al paper del PRIB, ha estat purament testimonial amb 97 vots, vots que no ha privat d'un regidor més al PP, partit d'origen del seu cap de llista ja que, d'haver-los sumats, el resultat no hagués canviat el nombre de regidors.
Sóller » Local

El pressupost del 2003 no quadra ni a tirs i pot quedar sense aprovar

|

Els pressuposts municipals encara no estan aprovats a menys de tres mesos de que acabi la present legislatura. Segons el regidor d'Hisenda, Joan Arbona, el motiu no és altra que la reducció dels ingressos que ha tengut l'Ajuntament unit a l'augment de les despeses que suposarà la dotació de nou personal a l'Hospital amb la sortida de les monges i l'augment del cost dels serveis ordinaris que es donen als ciutadans. Només la desaparició de l'IAE suposa que el 2003 l'Ajuntament deixarà d'ingressar uns 150.000 euros (uns 25 milions de pessetes), dels quals l'administració central només en retornarà un 50%. Segons Arbona els pressuposts que no es poden arribar a quadrar són els ordinaris, encara que la seva aprovació és “de la màxima urgència— degut a que van lligats a l'aprovació de la despesa extraordinària que permetrà envestir les inversions del Pla d'Excel.lència, entre d'altres. Per Arbona, és molt difícil que els pressuposts es puguin quadrar i aprovar en aquestes circumstàncies.

Sóller » Local

Tuni fa debutar el nom de la seva ciutat, Sóller, a la Primera Divisió

|

A la fi arribà el dia que tant esperàvem tots els aficionats al futbol de Sóller. El nostre estendard, a dia d'avui, donà el salt definitiu a la lliga de les estrelles. Toni Lluís Adrover “Tuni— debutà a la Primera Divisió. I no ho podia fer en un encontre més significatiu per ell. Per ser un dels denominats “històrics—, un Mallorca-Madrid, davant un Son Moix ple a vessar i, a més, perquè el Real Madrid és l'equip que té el cor robat al solleric. Tuni és del Madrid des de petit, i això, per molt professional que un pugui ser, impressiona. Si el cap de setmana passat fou històric pel davanter solleric, l'inici de la setmana no ho ha estat menys. Les previsions fetes per aquest setmanari s'han complit plenament i Serra Ferrer, flamant seleccionador balear, l'ha inclòs dins la llista de convocats per entrar a dins els 22 jugadors que tindran l'orgull de ser els primers de la Selecció Balear. Així doncs, Tuni culmina el seu debut a la lliga de les estrelles amb aquesta convocatòria per enfrontar-se a Malta el dissabte dia 28 d'aquest mes. I per somiar un poc més, de titular...

Sóller » Local

El PP maneja fins a quatre candidats per encapçalar la seva llista municipal

|
S'obri un altre front en el si del Partit Popular a l'hora de trobar un candidat de consens que encapçali la llista per les properes eleccions municipals a celebrar pel maig del 2003. Si fins ara la lluita es centrava entre Carles Simarro, per part del grup municipal, i Mariano Morell, per part de la junta local, ara surten a la palestra dos possibles nous candidats. Per un costat, el qui ja ho fou a les eleccions del 95, Bartomeu Pomar, i el fins ara «desconegut» Atilano Donado. El president de la junta local, Francesc Cañellas, afirmà categòricament a aquest mitjà que no ni ha res decidit i que l'aparició d'aquests noms nous no són més que especulacions sense fonament, en contra del que diuen altres fonts del PP consultades.
Sóller » Local

Capó iguala Avilés amb tres victòries

|
Les prediccions que férem l'any passat s'han complit plenament. La modalitat de relleus que s'experimentà a la passada edició ha donat, sense cap dubte, un impuls definitiu a la Triatló de Muntanya. I és més, el nou «experiment» d'enguany »fer una prova més curta pels més joves, de promoció» també pot acabar essent tot un èxit. I totes aquestes afirmacions van argumentades amb les xifres de participació. La desena edició, la del 2002, ha romput tots els records d'inscripció amb 93 participants, 71 en categoria individual i 22 en equips de relleus. A tot això cal sumar els 12 inscrits en promoció, 10 individuals i 2 de relleus. Si es junten totes les xifres, es superen clarament el centenar, un nombre impensable pels organitzadors fa només dos anys quan la prova havia decaigut una mica. Començar el dia amb la categoria de promoció féu escalfar motors a tots els assistents. La superioritat de l'eivissenc Andoni Valencia féu millor l'espectacle. Aquesta jove promesa havia quedat en setena posició al campionat d'Espanya en categoria infantil, disputat fa poques setmanes a València, i amb aquest currículum havia d'arrasar, com així fou. Però la resta de participants, la majoria sollerics, s'entregaren a fons i demostraren ser ferms candidats per lluitar en properes triatlons absolutes. B. Sampol fou el primer local, seguit per un brau A. Ensenyat que, amb Andoni, coparen els tres podis. Les innovacions tecnològiques introduïdes per a cronometrar la prova, consistents en un xip col·locat al turmell de cada participant »que per cert fou també una iniciativa totalment exitosa», féu que l'inici de la prova es retardés uns minuts, però no restà, ni molt manco, expectació a la prova. I és que el duel, que començà ja a la passada edició, entre Miquel Capó i Víctor Garcia, estava servit. A la prova de natació, que fou guanyada per Miguel Díaz (14'35), pareixia que Garcia tendria opcions per superar finalment Capó. El pobler sortí de l'aigua a quasi dos minuts i mig de l'eivissenc, però ja es sabia que Garcia és millor nedador que Capó i que havia d'agafar molta diferència per garantitzar-se un final de prova amb possibilitats. La bicicleta era ja un millor terreny per, fins a les hores, el bi-campió i , poc a poc, Capó anava menjant terreny a un Víctor Garcia que es defensava com podia i que, al menys, tingué l'honor de ser el primer en passar pel far i guanyar, així, el premi especial del Restaurant Es Faro. Però les distàncies es reduïen i Capó acabà la segona prova a només 18 segons de Garcia. El relleu de ciclisme a atletisme es féu quasi al mateix temps. Les opcions de Garcia s'esfumaven a «boxes» i el campió del 2000 i 2001 aviat el superà sense posar l'intermitent. La cursa a peu fou el passeig triomfal d'un Miquel Capó que, amb tres victòries consecutives, iguala el malaurat i recordat Llorenç Avilés, que també en guanyà tres. Víctor Garcia s'hagué de conformar, altre cop, amb ser segon. El consol estigué en la diferència de temps. Si l'any passat arribà a quasi sis minuts de Capó, enguany «només» han estat quasi quatre. La representació sollerica, altre cop, donà la cara de manera notable i tingué a Toni Pomar com a màxim exponent. Amb Toni Payeras competint en relleus amb Pep Lluís Colom, Pomar pogué ser, per primer cop, el primer solleric absolut, mentre que la parella esmentada ho fou en relleus. Toni Pomar entrà a meta el novè de la general individual, mentre que Colom/Payeras ho feren en la cinquena de relleus. Però el bon paper solleric no acabà aquí. Domingo Gutiérrez entrà tot seguint a Pomar, mentre que el tercer local fou Guillem Coll, un il·lustre participant i campió de la triatló sollerica.

Sóller » Local

Els balls sollerics conqueriren Baviera

|

Aires Sollerics ha sumat, amb aquest a Alemanya, tretze viatges a l'estranger. Pel que fa a les actuacions d'Aires Sollerics, a més d'una ballada a l'ajuntament, després de la recepció, i la desfilada pels carrers de Merching, estigueren centrades en una carpa gegant a aquesta població, en el marc d'un festival que durà tot el cap de setmana, on el grup solleric ballà dos cops el divendres a la nit i un a la cloenda de diumenge, rodejat per més de trenta agrupacions folklòriques, totes elles de la zona de Baviera, fet que feu destacar, encara més, la vistositat dels nostres balls i la suau música dels nostres instruments. El públic, majoritàriament integrants dels altres grups, no es cansà d'aplaudir cadascuna de les actuacions solleriques. L'objectiu de l'Associació Alemanya i Mallorquina, promotora d'aquest viatge, s'aconseguí. Apropà a l'alemany la nostra cultura i costums, i ens feu conèixer la seva. Però també ens va fer veure que la nostra manera de ser res té a envejar a la seva, tot al contrari. Estan ben programats i sincronitzats, però no tenen l'encant de l'improvisació mediterrània.